Noč knjigarn in predstavitev projekta Istralekt

Vabimo vas, da se nam pridružite na otvoritvi Noči knjigarn in narečnemu večeru v knjigarni Libris. Ob tej priložnosti bomo predstavili projekt Istralekt, ki ga je pridobila knjigarna in založba Libris iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in s katerim želimo povečati zanimanje za slovensko istrsko narečje. Z nami bodo vodja projekta Ingrid Celestina, strokovni sodelavki dialektologinja dr. Suzana Todorović, kulturologinja dr. Tanja Jakomin Kocjančič, narečna pesnica Alferija Bržan, narečna govorca Evgen Pečarič iz Dekanov in Gvido Bertok iz Bertokov. Z glasbo bo večer popestril Emil Zonta.

Projekt Istralekt (LAS Istre), bo sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP). Gre za projekt medgeneracijskega ohranjanja slovenskega istrskega narečja v Slovenski Istri. V Librisu že vrsto let namenjamo pozornost narečju na podeželju Slovenske Istre in obalnih mestih. Izdali smo nekaj knjig na to temo in že več kot 15 let pripravljamo odmevne Librisove poletne narečne večere. Zavedamo, da je vse manj narečnih govorcev in da narečja izginjajo iz vsakdanjega življenja. Narečja predstavljajo jezik srca, so ljudem položena v zibelko, v njih se lahko tudi literarno izražamo, predvsem pa so pomemben del naše nesnovne kulturne dediščine.

Projekt predvideva kar nekaj aktivnosti, s katerimi bomo še obogatili in nadgradili naša prizadevanja za ohranjanje slovenskega istrskega narečja in jih bomo podrobneje, v besedi in ob glasbi, predstavili v petek. Predstavili bomo tudi partnerje projekta Društvo TKŠD Pomjan, TD Šmarje in Zavod Eko-humanitatis.

V zadnjih dneh smo v knjigarni Libris nasploh namenili veliko pozornost ohranjanju kulturne dediščine, dodali smo kamenček v mozaik širjenja bralne kulture in zanimanja za pisano besedo s sodelovanjem pri vzpostavitvi vaške knjižnice v Hiši kulture v Sv. Antonu, se poklonili Tomšičevim Šavrinkam in predstavili jezikovno podobo obalnih mest po 2. svetovni vojni v knjižnem delu Istrobeneščina v krogu drugih jezikov in govorov v slovenskih obmorskih mestih.

Noč knjigarn je projekt, ki ga že nekaj let vodi Društvo slovenskih založnikov in vabi v izbrane knjigarne 7. junija med 18. in 22. uro. Obiskovalcem bomo ob vsakem nakupu