Librisov poletni narečni večer, Abitanti: Mlodi tornavajo nozod

 

Librisov poletni narečni večer: Mlodi tornavajo nozod

Pokukali bomo v preteklost  te zanimive istrske vasice z domačinom Gracijanom Peričem, slišali besede nekdanjih prebivalcev Abitantov v reportaži novinarja Miloša Ivančiča, pogledali v prihodnost z mladim Martinom Peričem, o gradivu s področja slovstvene folklore, ki so ga v teh krajih pod vodstvom Marjana Tomšiča pred leti zapisovali njegovi učenci, pa nam bosta kaj več povedali Tanja Jakomin Kocjančič in  Denis Kocjančič.

Iz Bovca bosta prišli zanimivi gostji -mlada raziskovalka Mija Bon in Meri Celec – v vlogi Mice – iz gledališke skupine Pud ganjkm.

Mija Bon je Bovčánka in magistrirana slovenistka, ki se je že med dodiplomskim študijem navdušila nad dialektologijo ter raziskovanjem hišnih in ledinskih imen. V 2. letniku študija slovenistike se je začela podajati na teren z namenom zbiranja in dokumentiranja ledinskih in hišnih imen v domači okolici, na Bovškem. Zbrano gradivo je objavila v diplomski nalogi, ki je prejela Prešernovo nagrado FF in bo svoj epilog dobila v monografiji (Ledinska in hišna imena v Bovcu: Drobne zgodbe našega kraja), ki bo izšla pri Založbi Filozofske fakultete UL. Njena zanimanja za narečja so se nadaljevala tudi na magistrskem študiju slovenistike, ki ga je zaključila z magistrsko nalogo o narečni frazeologiji. Od oktobra 2018 je mlada raziskovalka na Oddelku za prevajalstvo FF UL, kjer se posveča večbesednim enotam v slovenskem jeziku in sodeluje pri projektih Centra za jezikovne vire in tehnologije.

Skozi večer, ki ga bodo z glasbo popestrili pevci skupine Kantadore, nas bo vodila Mirela Šavle.

Vabljeni, da se nam tudi tokrat pridružite na narečnem večeru, kjer se bo preteklost mešala s prihodnostjo, predvsem pa bomo zaznali energijo mladih, od katerih se eni vračajo v pozabljene kraje, drugi pa skušajo pozabi iztrgati narečne besede in stare navade.

V primeru dežja bo prireditev v Brezovici.

Librisovi poletni narečni večeri letos v vaseh istrskega zaledja odmevajo že 17. leto, zadnjič se bomo družili septembra na Škofijah.

Dogodek je del projekta literarnih prireditev, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. Pri izvedbi nam pomagata Mestna občina Koper in KS Gradin.

Prisrčno vabljeni tudi tokrat!